Test vykosťovacích nožov: Victorinox opäť s prehľadom poráža Wusthof, Mundial aj Messermeister
Najprestížnejší svetový kuchársky magazín Cook´s Illustrated si tentoraz posvietil na vykosťovacie nože. Každý z nás samozrejme miluje svoj veľký kuchársky nôž, ktorým krája cibuľu, seká mäso alebo jemne plátkuje syry. Avšak keď príde na rad čistenie sviečkovej alebo vykostenie kuracích pŕs, obratom siahneme práve po vyskosťovacom noži. Preto je v kuchyni nepostrádateľný.
Dobrý vykosťovací nôž by mal byť dlhý najmenej 15 cm, mimoriadne ostrý a agilný, aby mohol pohodlne manévrovať okolo kĺbov a kostí. Množstvo výrobcov prichádza s novými modelmi, ktoré majú inovatívne technológie čepelí sľubujúce väčšiu flexibilitu a jednoduchšie rezanie, avšak test ukázal, že najlepšie sa pracuje práve s rokmi osvedčenými nožmi, ktoré sú navyše cenovo prijateľnejšie a spoľahlivejšie.
Pozrime sa na zúbok víťazovi, ktorým sa stal 5.6413.15 Victorinox Fibrox Vykosťovací nôž 15 cm a porazil tak konkurenciu Wusthof rady Classic, Mundial, Shun rady Gokujo, MAC rady Butcher a Messermeister rady San Moritz Elite a ako jediný dosiahol maximálny počet bodov vo všetkých hodnotených kritériách.
Vďaka proti-šmykovej rukoväti a rovnej priamej čepeli dokázali testujúci kuchári odňať aj najmenšie kosti precízne a za plného komfortu. Mimoriadne kladne bolo hodnotené vyváženie noža a flexibilita čepele, ktorá umožnila nenáročnú manévrovateľnosť okolo kĺbov. Navyše bolo pozitívne hodnotená aj férová cena noža v porovnaní s ostatnými konkurentmi.
Späť